Blogg

Vad innebär hosting av domäner?

Hosting är engelska för värdskap och innebär i internetsammanhang att en organisation är värd för en viss domän. De som ofta är värdar för olika domäner är så kallade webbhotell, vilka erbjuder lagringsutrymme och service för att kunna bedriva verksamhet på nätet. Vilken typ av hosting webbhotellet kan erbjuda beror på vilken kapacitet de har. En del hotell är gratis och erbjuder då oftast mindre utrymmen för lagring samt mindre avancerade skriptspråk, vilket innebär att hemsidorna och domänerna som ligger på webbhotellet är begränsade med avseende på hur dynamiska de är. En del webbhotell som erbjuder hosting av domäner är gratis upp till en viss gräns, och om man sedan behöver tillgång till mer lagring eller omsätter mer trafik måste man börja betala en viss summa pengar.

Vad erbjuder ett webbhotell?
Ett webbhotell som erbjuder hosting erbjuder också underhåll av domänen. Precis som vanliga fastigheter kräver ett visst mått av underhåll för att kunna tillhandahålla en viss typ av service, behöver internetvärldens fastigheter också underhåll för att kunna ta emot en viss mängd besökare eller för att kunna fungera så bra som möjligt. Det handlar om hur mycket trafik domänen klarar av att ta emot samt hur stora mängder information som kan lagras. Många webbhotell som erbjuder hosting tillhandahåller också säkerhetstjänster och virusskydd. Ju fler tjänster som erbjuds, desto dyrare är ofta webbhotellet. Det finns dock billiga alternativ som tillhandahåller god och regelbunden service och även en stor mängd lagringsutrymme.

Hosting av e-post
När man registrerar sig hos ett webbhotell får man ofta också tillgång till olika e-postadresser. Hur många e-postadresser man får tillgång till varierar mellan olika hotell. Ofta kan man betala lite extra för att få tillgång till flera olika e-postadresser. Detta kan vara praktiskt för ett företag som har många anställda och vill kunna erbjuda en adress för varje anställd.

Besök gärna Bineros webbplats för mer information om webbhotell, hosting och domäner.