FAQ – webbhotell

Då du funderar på att lägga din hemsida hos ett webbhotell så dyker det förstås upp en massa uttryck och formuleringar som du kanske inte är bekant med. Här är några vanliga frågor som kan uppstå då man börjar jobba med utvecklingen av en blogg eller sajt.

Är serverhosting och webbhotell samma sak?

Ja, det här är samma sak. Om du vill lägga din hemsida på en utländsk server och gå via ett utländskt företag så ska du söka efter server hosting eller web hosting.

Vad är en domän?

Det här är adressen till din sajt. Det finns huvuddomän som till exempel classic.com och så finns det underdomän som till exempel bloggeriportalen.classic.com.

Finns det gratis web hosting?

Ja, det finns gratis hosting för hemsidor. Detta blir för det mesta möjligt genom reklam som kommer att läggas på den egna sajten i enlighet med webbhotellets önskemål.

Hur kan man lära sig mer om webbutveckling?

Idag kan man lära sig mycket om webbutveckling online men det är viktigt att förstå att man måste lägga ner mycket tid på detta då webbutvecklingen kräver att man utför praktiska exempel för att verkligen förstå vad det hela handlar om. Alternativt kan man ju utbilda sig via högskolor och kurser för att lära sig grunder och sedan avancera.

Var får jag hjälp med webbprogrammering?

Webbyråer kan hjälpa dig med webbprogrammering som ger dig en sajt som blir precis som du har tänkt dig. Du kan också få råd och tips från forum på nätet.

Vad gör en webbyrå?

Bygger hemsidor, underhåller dessa och sök-optimerar för mesta möjliga trafik.

Vad är SEO?

Search engine optimization eller sökoptimering. En metod som går ut på att med innehåll, rätt upplägg på hemsida, och länkar få mer besökartrafik från sökmotorer.

Kan jag tjäna pengar på en webbsida?

Du kan tjäna pengar på en hemsida via nya kontakter som leder till affärer, reklam och försäljning av produkter och tjänster.

Kan man tjäna pengar på en gratis blogg?

Ja, men man måste vara duktig på SEO och få en massa besök dagligen. När man till sist börjar få in en fin slant på sin blogg så är det troligtvis bättre att lägga den på ett eget serverhotell för att slippa bloggportalens villkor och reklam.

Vad är asp.net?

Det här är ett programmeringsspråk som utvecklats av Microsoft. Tanken är att man med detta språk ska kunna bygga dynamiska hemsidor. Det finns flera .net språk som alla kan integreras för en smidigare webbutveckling.

Vad är Vb.net?

Det här programspråket är baserat på Visual Basic som också kommer från Microsoft. Visual Basics kallas även kort och gott för VB och som anses vara ett av de kraftfullare språken som man kan använda sig av.

Vad är C#?

Många anser att programmeringsspråket C# är snabbare än vb.net och det här kan ha och göra med att .net programmeringen är skapad med just detta språk. C# skiljer sig i utseende från andra .net programmeringsspråk men man använder det i grund och botten för samma saker, nämligen att utveckla dynamiska hemsidor.

Vad är VPS?

Virtual Private Server. Det här är en smidig serverlösning som gör att du kan dela serverplats med andra utan att störas av deras aktiviteter och den plats som deras sajter tar upp på servern.